Yazarın bir düşüncenin yanlışlığını ortaya koymak amacıyla kullandığı anlatım biçimidir. Öncelikle yanlış bulduğu benimsemediği fikri ortaya koyar. Sonra bu düşüncenin eksik ve kusurlu yönlerini ortaya koyar. En sonunda da kendi düşüncesinin doğru olduğunu kanıtlar. Önce tez ileri sürülür. diyelim ki tut ki gibi varsayım ifadeleri kullanılarak Bu fikir kabul edilse bile şu şu eksikleri yanlışları var.diye o tezi çürütüp antitezini (kendi düşüncesini) ortaya koyar ve bunu kanıtlamaya çalışır. :
1
yakup çelik
Yazan: fener bahçe
(Malatya)
10 Şubat Cumartesi 10:54:14
2. PARAGRAFIN BOYUTU:
(Türkçe)
Paragrafın boyutu anlatılan tanıtılan bildirilen konunun yer zaman ve kişilerle ilgi derecesine göre belirlenir. Anlatıcının anlattığı yer ve objeyle ilişkisi paragrafın uzun veya kısa olmasını belirler. İletişim biçimi iletinin (mesajın) niteliği alıcının göndericinin durumu ve ileti kanalının durumu paragrafın boyutunu etkiler. Tek cümleden oluşan paragraflar olduğu gibi birden fazla cümleden oluşan paragraflar da vardır. Yalnız karışık konularla ilgili düşüncelerin bir paragrafta toplanması güçtür :
1
yakup çelik
Yazan: fener bahçe
(Malatya)
10 Şubat Cumartesi 10:53:30
3. Paragraf Bilgisi?:
(Türkçe)
Bir düşünceyi ana düşünce etrafında destekleyen cümle veya cümleler topluluğuna paragraf denir. Paragrafı oluşturan cümleler birbirleriyle bağlantılıdır bu bağlantı paragrafta anlam bütünlüğünü oluşturur. :
1
yakup çelik
Yazan: fener bahçe
(Malatya)
10 Şubat Cumartesi 10:52:55